מודל הטיפול הייחודי של מרכז מבטים
במרכז מבטים מיושם מודל ייחודי המותאם לילדים עם בעיות התנהגות, תקשורת ועיכוב התפתחותי ומביא לשיפור במוקדי הקושי העיקריים: דחיית סיפוקים, המתנה, הקשבה לאחר, שיתוף פעולה והבנה של סיטואציות חברתיות.
המודל פותח על ידי מנהלת המרכז, הגב' רחל צור המברה, שצברה ניסיון רב שנים וידע מחקרי מעמיק בתחום התפתחות הילד וניתוח התנהגות.
מטרת המודל הנה להתחקות אחר אבני הדרך המשמעותיים הקריטיים להתפתחות חברתית, שפתית וקוגניטיבית. המודל מאפשר להורים ולצוות הטיפולי אסטרטגיית למידה אחת, המשלבת מגוון תחומי טיפול ומשיגה יעדים בטווח קצר על ידי אימון אינטנסיבי.
הטיפול מתבצע במרכז מבטים, ומיושם על ידי צוות מקצועי שעבר הכשרה ביישום המודל ומנוסה בטיפול בילדים בגילאים ובתפקודים שונים. בנוסף, ניתנת להורים הדרכה והכוונה לשימוש בכישורים שנלמדו בסביבת הבית.
הלמידה דרך המודל מסייעת לנו לשפר את הקשב והריכוז של הילד, מעודדת אותו לשיתוף פעולה וקשב משותף עם הסביבה, ומביאה לשיפור בכישורי למידה ומשחק המתמקדים בהתפתחות שפה.
בכל שלב במודל הטיפולי מתווספת יחידת תרגול, המשפרת את המיומנות החברתית תקשורתית של הילד, ובכך מאפשרת לו להתקדם לשלב הטיפול הבא.
אלו חלק משלבי הטיפול והמיומנות הנרכשות בו-
שלב א' – יצירת קשר בין אישי ושיתוף פעולה עם הילד
השלב עוסק בבניית אמון עם הילד והשגת שיתוף פעולה לביצוע משימות משחק. כמו כן, הילד לומד להחליף קשיי התנהגות ותסכול בתקשורת נאותה לבקשת רצונותיו דרך מבט
שלב ב' – מבט אל האחר
בשלב זה הילד מבין סיטואציה של המתנה ויוצר קשר עין עם המטפל ביוזמתו ובמטרה להתחיל את התקשורת בניהם. בנוסף, הילד מסוגל להפסיק לכמה רגעים את העיסוק המועדף עליו ולחזור ללמידה ללא התנגדות או תוקפנות
שלב ג' – הקשבה והבנת הוראות
שלב זה הנו שלב צמיחה משמעותי: בזכות הארכת משך הקשב, הילד פנוי ללמידת שפה ויכולת תעסוקה עצמאית
שלב ד' – הקשבה ולמידה
בשלב זה הילד מתאמן על שינון ידע מילולי, הרחבת הקשב ומגוון סיטואציות ושמירה על ויסות חושי והתנהגות רגועה
שלב ה' – דיבור
הילד בשלב זה מרחיב את אוצר המילים, מצליח לחקות צלילים, מילים ומשפטים, משפר הגייה, משחק עצמאית ולומד להביע את רצונותיו במילים תוך המתנה וסבלנות
שלב ו' – יוזמה ומשחק
בשלב זה הרבה מיומנויות מבשילות ומתחברות: הילד מתחיל להביע את רצונותיו במילים, מפתח מוטיבציות חדשות, מבין יותר את הסביבה, משחק לאורך זמן ופנוי ללמוד תחומים חדשים
שלב ז' – משחק משותף
בשלב זה הילד מתעניין בילדים אחרים, ומתחיל בלמידה משותפת עם ילד נוסף ובהדרגה משפר מיומנויות חשיבה ושפה.
השלבים לאחר מכן, עוסקים בהרחבה של המיומנויות שנלמדו בסביבות טבעיות ובסיטואציות חדשות עם ילדים. כמו כן תוכנית הטיפול מותאמת לפי הצורך של הילד מבחינת גילו, המסגרת אליה שייך והקשיים בבית.


