התפתחות קוגניטיבית

התפתחות קוגניטיבית

החשיבה היא התפתחות של מכלול התהליכים המוחיים אצל האדם בקליטת המידע (התפיסה), עיבוד המידע והביטויים השונים לו. החשיבה מתבצעת על ידי פעולות זיהוי, מיון, וארגון של ההתנסויות השונות בזמן ובמרחב. על מנת לבצע פעולות חשיבה אנו זקוקים לריכוז, מיקוד, קשב, התמדה, זיכרון אוצר מילים ומושגים.

כאשר אנו חושבים אנו משלבים בין היכולות המולדות שלנו ובין הניסיון שרכשנו. ילדים צעירים מתנסים באינטראקציות עם המבוגרים, משחקים עם צעצועים וחפצים ועל ידי כך מתרחשת למידה ברמות שונות. המשחק מתאפיין בקשב אל החפץ, עיסוק ממושך בו וניסיון לבצע עם החפץ פעולות שונות, הילד מתנסה, מגלה עניין וסקרנות ובדרך זו מתרחשת למידה.

התפתחות ולמידה מתרחשים כאשר הילד חוקר את הסביבה, מבצע בה מניפולציות ולומד דרך הניסיון שלו איך העולם פועל. הוא שוקע אל הפעילות, מפעיל את הקשב שלו להתנסות, וכאשר הוא נכשל הוא משנה אסטרטגיה ובוחן אפשרויות נוספות. המשחק שלו מתאפיין בקשב על החפץ, פתרון בעיות, ניסוי וטעיה, התמדה והסקת מסקנות. תהליך זה מבטא את הסקרנות שלו ללמידה ואת האופן בו הוא חושב.

ילדים המתקשים לשמור על קשב לזמן ממושך, מוסחים בקלות, מתקשים להתמקד ולהתרכז, אינם יתמידו במשחק. הם גם יתקשו לבצע תהליכי למידה היות והמבט אינו עוקב אחרי פעולת הידיים והם מתנסים אבל אינם מגיעים לפתרון הבעיה, הם לרוב יחזרו על אותה ההתנהגות גם אם היא אינה יעילה ולרוב זה יסתיים בתסכול, חוסר אונים וחוסר שקט. קשיים אלו מאפיינים ילדים עם אוטיזם .ASD פעולות המשחק שלהם חוזרות על עצמן ללא גמישות, הם יתחילו להתמיד בפעילות לרוב יסרקו מהר מאוד את הסביבה ללא התמקדות בדבר אחד. השונות בין הילדים בתחום הזה הנה רבה אך מתאפיינת במעברים מרובים, חוסר שקט, ובעיקר העדר התמדה ורצף בפעולות משחק.

ילדים עם אוטיזם מבלים את הזמן הפנוי שלהם כאשר הם לבד במגוון עיסוקים בעלי מרכיב חושי לעיתים זה ילווה בהתנהגויות סטריאוטיפיות. עיסוקים אלה שואבים את הקשב של הילד לפעילות חושית עם החפץ, עד כדי קושי רב לעביר את הקשב אל דברים אחרים ולמרכיבים חברתיים כמו המבט של האדם האחר.

הטיפול במרכז מבטים מלמד ילדים לפתח את עולם המשחק, החקר והלמידה ועל ידי כך ניכר שיפור במיומנויות הקוגניטיביות של הילד וביכולת שלו לעבד מידע ולרכוש מיומנויות חשיבה. תחילה אנו מלמדות את הילד להעביר את הקשב מעיסוק החושי בחפץ אל מאפייניו המוטוריים ולפעולות המשחק שניתן לעשות עם החפץ. באמצעות תיווך המבוגר והקשר שנוצר עמו מצליח המבוגר לאמן את הילד לשמור על קשב לאורך זמן ולהתמיד בפעילות משחק מגוונות. תפקיד המבוגר הנו ליצור סביבות למידה מתוכננות בהן הילד מתאמן בתהליכי חשיבה, תוך כדי אינטראקציה משותפת המסייעת לו להתרכז וללמוד מהמבוגר מושגים חדשים ולצד זה לבצע פעולות מיון והתאמה. ריבוי אינטראקציות למידה הכוללות אינטראקציה משותפת משפרת את הדיבור של הילד ומקדמת את השפה שלו ויכולת השיום. האימון מתאפיין בקשב ממושך יותר, התמדה ושיפור מיומנויות המשחק, השפה והחשיבה.

  • הילד לומד לשבת ליד שולחן
  • הילד לומד להתמיד במשחק מובנה ללא נוכחות מבוגר
  • הילד לומד לשחק בצורה פונקציונלית בצעצועים
  • הילד מפתח מיומנויות רצף במשחקי תסריט
  • הילד לומד להפחית עיסוק חושי בעת המשחק
  • הילד מרחיב את הפעילויות ומתאמן במוטוריקה העדינה הנדרשת בכל פעילות
  • הילד לומד לשמור על ערנות חברתית וקשב בעת המשחק

מאמרים נוספים מבית מבטים

אוטיזם וניתוח התנהגות

רחל צור המברה מנתחת התנהגות מעל לעשרים שנים משתפת בעבודתה במרכז מבטים הנותן טיפול באוטיזם לילדים ולהורים "שימוש בכלים מתחום ניתוח התנהגות מאפשר לילדים ולהורים סביבה תומכת, מלמדת ומקצועית שתשפר …

למידע נוסף
טיפול בויסות רגשי לילדים עם ליווי מקצועי ואישי לכל אורך הדרך
התפתחות רגשית והתמודדות

ההתפתחות הרגשית מתחילה בצורך להיות מוגן, אהוב ובטוח. הצורך במגע פיזי, טמפרטורת גוף מתאימה, חום גוף, ריח אהוב וכדומה יוצרים את הקשר הראשוני עם דמות מרכזית אליה נקשר הילד. בהמשך …

למידע נוסף
אינטראקציה חברתית

אוטיזם הינה לקות נרחבת בהתפתחות המופיעה כבר בשנה הראשונה לחיים ושכיחותה כיום עומדת על 1:88 לידות. כיום מדובר על לקות קשב מוקדמת המשפיעה בהמשך על התפתחות התקשורת, השפה והחשיבה. הסימפטומים …

למידע נוסף
מנתחת התנהגות המחויבת לרווחה שלך

ילדים עשויים להפגין קשיים בתחומים רבים ומגוונים. הורים רבים מחפשים אחר פתרון ראוי ויצירתי שיאפשר לשנות את המצב. לא פעם, הם מתמודדים בדרך עם תחושות של תסכול וחוסר אונים. עם …

למידע נוסף
הסבר להורים בתחילת טיפול

  צוות מרכז מבטים פועל מתוך תחושת שליחות לשנות חיים, גם את של הילד שלכם וגם את שלכם ושל משפחתכם. לכן אנו עובדות ברצינות, משקיעות תשומת לב רבה ולוקחות אחריות …

למידע נוסף
איך תדעו אם הבן שלכם נמצא על הרצף האוטיסטי?

איך תאתרו בעיות תקשורת אצל הילד שלכם במאמר זה אני מפרטת מגוון רחב של שאלות המנסות למקד את הקשיים התקשורתיים והתנהגותיים של ילדיכם. עברו על השאלות ונסו לחפש בהם את …

למידע נוסף
mabatimcenter
התרגשתי עד דמעות

"התרגשתי עד דמעות…" ש' מחזיק ביד אחת צבע פנדה קטנטן (ככה אנחנו מלמדות אותם לצבוע, באמצעות אחיזה נכונה של האצבעות את שברי הפנדה) ובידו השנייה (המשותקת לחלוטין) הוא מניח על …

למידע נוסף
עשרת הדיברות להשגת שיתוף פעולה עם הילד

" אין לי כוח", " למה אני " אוף… אני שונא לעזור… מוכר לכם? ילדים היום עסוקים מאוד יש להם הרבה מחויבויות, יש להם חוגים, חברים, צעצועים רבים לתחזק ותוכניות …

למידע נוסף
איך נפתח אחריות אישית בקרב ילדינו

איך נפתח מוטיבציה פנימית בקרב ילדינו? מוטיבציה הנה מכלול הדברים שיוצרים אצלנו בני אדם את הכוח להניע לעבר מטרה. ברוב המקרים המטרות שלנו כהורים אינם עולים בקנה אחד עם אלו …

למידע נוסף
מה היא הפרעה על הקשת האוטיסטית (ASD) ?

  אוטיזם הינה לקות התפתחותית אשר הגורמים לה יכולים להיות שונים ורבים וכן השונות בין הילדים בתוך אותה הגדרה הנה רבה. מה שהופך לקות זו להיותה נרחבת הנה השונות הרבה …

למידע נוסף
מבטים, בובות, אבחון אוטיזם, ניתוח התנהגות
זיהוי בעיות תקשורת אצל הילד שלכם

הילד מתקשה לבטא את עצמו מילולית, לרוב הוא מובן מתוך רגישות הסביבה לתגובותיו ואיתור המצבים לאור ניסיון עבר. התקשורת שלו מגוונת מידי והוא אינו משתמש בג'סטות, אינו מדבר בישירות ואינו …

למידע נוסף
מבטים, ילד קטן משחק, עיצוב התנהגות
דחיית סיפוקים

בתור הורים, אנחנו נאלצים להתמודד הרבה פעמים עם חוסר הסבלנות של ילדינו, אך מכורח ההרגל אנו פשוט מגיבים בצורה אוטומטית מבלי לחשוב, העיקר שהילד יהיה מרוצה. כהורים אנו משפיעים ומלמדים …

למידע נוסף