עשרת הדיברות להשגת שיתוף פעולה עם הילד

" אין לי כוח", " למה אני " אוף… אני שונא לעזור… מוכר לכם? ילדים היום עסוקים מאוד יש להם הרבה מחויבויות, יש להם חוגים, חברים, צעצועים רבים לתחזק ותוכניות וסדרות שצריך להספיק לראות, איפה יש מקום לאחריות אישית ועזרה הדדית? קשה להניע ילדים לעשייה שאינה משרתת את הרצונות שלהם והקושי רק עולה אם מדובר במשימות מאתגרות ומורכבות. גם לנו כהורים לעיתים יש קושי לשלב את הילדים וללמד אותם לשתף פעולה. הרי בואו נודה באמת הרבה יותר נוח לעשות הכול במהירות לבד תוך כדי שהם שקועים בעניינים שלהם. יחד עם זאת דבר גורר דבר, אם נרגיל אותם לא לעזור ונחנך אותם לשיתוף פעולה, כך יהיה להם קשה להיות חלק ולשתף פעולה. אז כבר בגיל צעיר אפשר לחשוב על כמה משימות בהם הילדים יכולים להשתלב במטלות הבית ויפה שעה אחת קודם. החל מסידור בגדים אחרי כביסה למקום, פיזור שקיות מהסופר לארון וכן ארגון כללי של צעצועים למקומם הקבוע. בגילאי בית ספר אפשר כבר לתת משימות כמו פינוי המדיח, זריקת אשפה, קניה במכולת, הורדת כביסה מהחבל, טיול עם הכלב, חיתוך סלט וכן אחריות לסידור החדר וארון הבגדים האישי של הילד.
ככל שנקדים ללמד את הילדים שלנו שזה חלק מהרוטינה היומיומית ונאפשר להם לקחת חלק בדברים של "גדולים" כך תהיה להם גם מוטיבציה לעזור ולנו תהיה סיבה טובה לעודד ולשבח. ללא ספק ככל שהגיל עולה כך מאתגר יותר להשיג שיתוף פעולה עם הילדים וגם אנו כהורים נוטים יותר להתבלבל מאחר והם גם מתחילים להתנגד, להתווכח, לתת תירוצים ולנו נעתקות המילים ומכל בקשה נותר טעם מר. כדי לשפר את האווירה ולעודד את הילדים לשיתוף פעולה, הכנו עבורכם את
10 הדברות לשיתוף פעולה!
1. דברו אל הילד מקרוב ורדו לגובה עיניים
2. אמרו משפטים המסתיימים בנקודה ולא בסימן קריאה
3. השתמשו באינטונציה של ציווי והימנעו מקבלת אישור הילד באמירות כגון "בסדר?"
4. עזרו לילד מיד לבצע את ההוראה שלכם גם אם זה אומר לקום עד אליו ממקומכם ולגשת אליו לקחת את ידו ולהוביל אותו לביצוע.
5. הקפידו שהילד אינו מתעלם מכם וממשיך לעסוק בתחביביו ועיסוקיו.
6. במידה והילד מסנן מילים, מתלונן, מנסה לגרור לוויכוח, התעלמו מהאמירות והמשיכו להתמיד בבקשתכם. כמובן אל תיקחו ללב, הוא לא באמת מתכוון.
7. שמרו על ריכוז וזכרו מה ביקשתם מהילד. ילדים מתמחים בהסתת הקשב שלנו ההורים לדברים אחרים.
8. נסו לחשוב איזו עזרה ניתן לבקש מהילד כדי לתרגל כבר בגיל צעיר עשיה ותרומה למשפחה.
9. במידה ולילד יש משהו חשוב לומר בדיוק כאשר ביקשתם ממנו לעשות משהו, הקפידו לזכור את רצף האירועים וכוונו אותו לכך "קודם תעשה…. ואז תספר לי….
10. זה לא מובן מאליו שהילדים של היום מקשיבים ומבצעים את הוראות ההורים ולכן אל תשכחו לתת מילה טובה, מחמאה ופרגון על כך שאין עליו ומה הייתם עושים בלעדי העזרה שלו (מה רע לתת לו הרגשה טובה? ).